lees voor knop

visio tabet in de handLeeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) ontstaat vanaf het vijftigste levensjaar en betreft slijtage van de macula (het centrale deel van het netvlies). Het is een proces waarbij op termijn het centrale zien steeds meer afneemt. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie patiënten met LMD depressie- en/of angstklachten ervaart. Stichting Novum ondersteunt een project waarbij een e-healthinterventie wordt ingezet om deze klachten te laten afnemen.

Depressie- en/of angstklachten komen bij patiënten met LMD twee keer zo vaak voor als in de algemene populatie. Deze klachten hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en kunnen de visuele en lichamelijke conditie verder verslechteren. De klachten worden echter vaak niet (h)erkend en standaardscreeningsprocedures en adequate interventies zijn niet aanwezig. Onderzoek toont aan dat e-healthinterventies veelbelovend zijn in het verminderen van depressie- en angstklachten bij patiënten met chronische somatische aandoeningen.
Doelen van dit project zijn:

  • Een e-healthinterventie ontwikkelen voor LMD-patiënten van vijftig jaar of ouder, die behandeld worden in het VUmc en AMC (OZA Zonnestraal).
  • Binnen zes maanden na de start van het project een werkende applicatie ontwikkelen, die door zowel de betrokken patiënten als professionals positief beoordeeld wordt.
  • De effectiviteit onderzoeken van de e-healthinterventie in het verminderen van depressie- en angstklachten en problemen met acceptatie van de visuele beperking.
  • Een evaluatie uitvoeren om inzicht te krijgen in de toegankelijkheid van de e- healthmodule, de therapietrouw en de patiënttevredenheid.

Het project is in 2016 van start gegaan. Er is een applicatie ontwikkeld en de eerste groep patiënten voor deelname aan het onderzoek is geselecteerd. Vervolgens hebben veertien mensen meegedaan aan het onderzoek. In de periode van december 2016 tot juni 2019 wordt het onderzoek breder uitgerold om de effectiviteit van het e-healthprogramma te meten. Er zijn vier andere ziekenhuizen betrokken: 
het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), Zonnestraal Amsterdam, Zonnestraal Hilversum en het Elkerliek ziekenhuis.