Living experience

Nieuwe woontechnologie zal op termijn zeer waarschijnlijk de zelfstandigheid van visueel en verstandelijk beperkte cliënten in hun eigen woonomgeving vergroten. Een keuken die je met je stem kunt bedienen, deuren die automatisch opengaan, licht dat zich automatisch aanpast of een wasmachine die je kunt aanzetten met de voice-over van een iPhone.

Deze leerlingen en cliënten met een visuele beperking met een uitstroomniveau VSO-praktijk, zijn vaak wel in staat tot het halen van praktijkverklaringen voor diverse werkprocessen. De opleiding WoonHulp is een praktijkopleiding, die opgedeeld is in werkprocessen. De opleiding is bedoeld om personeel in de zorginstelling te ondersteunen bij het uitvoeren van huishoudelijk werk. Denk aan het schoonmaken van woon- en leefruimtes, het verrichten van verschillende facilitaire werkzaamheden en het begeleiden van bewoners van zorginstellingen bij vrijetijdsactiviteiten. De opleiding leidt tot een erkend branchegericht diploma.
Binnen Koninklijke Visio is, met financiële steun van Stichting Novum, de opleiding aangepast aan de doelgroep. Inmiddels zijn er drie leerlingen van de school in Rotterdam in dit schooljaar begonnen bij Wonen & Dagbesteding in Breda.
Met de diplomerende instanties SBB en Calibris is Koninklijke Visio in overleg om de erkenning te krijgen voor alle praktijkonderdelen die uitgevoerd worden door leerlingen met een visuele beperking. In 2019 moet dat verder zijn beslag krijgen.

Programma: Toegang tot de wereld

jongen met virtual reality bril

Visiolab

Kan een virtualrealitybril gebruikt worden tijdens een leestraining? Kunnen bluetoothbakens worden ingezet

Lees meer »
Skip to content